Økologiske slagtesvin henter foderet i marken (Marksvin)
De fleste stalde til økologiske slagtesvin har en del udfordringer i forhold til både hygiejne, miljø og klima. Desuden er slagtesvinestalde med udearealer en dyr investering. Vi foreslår derfor et nyt produktionskoncept baseret på integreret og udendørs produktion af foder og frilandssvin. Konceptet indebærer, at grisene går på friland i en længere periode, delvis med soen, og slutfedes i separate foderafgrødefolde (13-50 kg). Den sidste vækst (50-110 kg) kan ske enten i marken eller i stalden, og det forøger staldkapaciteten og forbedrer produktionsøkonomien. Svinefoldene laves mobile og flyttes jævnligt hen over foderafgrøderne, som ædes i marken. Foderafgrøder, som grisene kan æde direkte i marken, kan være foderroer, jordskokker, fodermarvkål eller kløvergræs. Projektet bruger foderroer som case, da afgrøden producerer mere end dobbelt så meget tørstof per ha som korn, og er god til at samle næringsstoffer fra dybere jordlag.
Konceptet vil reducere ammoniakfordampningen per kilo produceret kød og forbedre velfærd og tilvækst for grisene. Længere tid på friland sammen med soen giver sandsynligvis mere robuste og sundere grise med forbedret dyrevelfærd og reduceret antibiotikaforbrug. Fodring med højproduktive roer eller andre afgrøder kan samtidig forbedre afkastet. Projektet undersøger muligheder for dette innovative koncept ved indsamling af viden samt afprøvning i mark og stald. Projektet kan forbedre resultaterne for økologiske svineproducenter og skabe grundlag for yderligere vækst i produktionen af økologiske svin.